Laatste nieuws Coronacrisis

In dit nieuwsbericht wordt de meest actuele informatie bijgehouden over de Coronacrisis en de impact daarvan op onze vereniging en onze leden. De oudere berichten worden chronologisch bijgehouden in een archiefbericht en zijn hier terug te lezen.

Update 18 november 2020: Aangepaste maatregelen
Het kabinet heeft dinsdagavond 17 november nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen gaan in vanaf donderdag 19 november. Voor het voetbal betekent dit op hoofdlijnen:

 • Wedstrijden van alle amateurcompetities zijn tot nader order niet toegestaan.
 • Seniorenteams mogen alleen trainen in groepen van vier personen en met onderling 1,5 meter afstand.
 • Voor jeugdteams geldt geen beperking in de groepsgrootte en de onderlinge afstand tijdens de training. Zij mogen onderling trainingswedstrijdjes spelen bij de eigen vereniging.
 • Geen publiek toegestaan op de sportaccommodatie.
 • Sportkantines, kleed- en doucheruimtes blijven gesloten.

Buiten deze maatregelen blijven de basisafspraken natuurlijk van kracht, waaronder:

 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Heb je klachten of ben je ziek: blijf thuis.
 • Heeft iemand in je huishouden klachten of koorts: blijf thuis.
 • Je MOET in quarantaine (10 dagen thuis blijven) als:
  1. Je een Coronatest hebt ondergaan en/of je positief getest bent. Dus ook als je in afwachting bent van de uitslag van de test.
  2. Iemand in je huishouden positief is getest, of als je nauw contact hebt gehad met een besmette patiënt.
  3. Je in een land/gebied bent geweest dat is aangemerkt als COVID-19-risicogebied, waarvoor een oranje reisadvies geldt.

Update 13 november 2020: Competities liggen stil
Inmiddels is er door de KNVB medegedeeld dat alle amateurcompetities stil liggen tot in ieder geval medio januari 2021. De KNVB werkt momenteel aan het zogenaamde “Plan B” waarin een aantal scenario’s worden uitgewerkt om competitievoetbal weer mogelijk te maken zodra de situatie dit toelaat. Download hier het document “Plan B: Blijven voetballen in tijden van corona”.

BELANGRIJK: Wees je bewust van een eventuele straf die de KNVB of handhavende instantie oplegt indien je je niet aan de regels houdt. Dit betekent namelijk concreet dat je bewust de volksgezondheid in gevaar brengt. En daar staan hoge straffen op.

Wij verwachten dat de KNVB en/of het NOC*NSF in navolging van de afgekondigde maatregelen spoedig met extra informatie komt. Zodra dit het geval is, zullen wij onze leden, trainers en vrijwilligers verder informeren op deze pagina en via e-mail en WhatsApp.

FAQ

Let op: Deze FAQ zijn een greep uit de volledige FAQ van de website van de KNVB. Kijk voor de meest actuele FAQ op deze pagina van de KNVB.

Wat gebeurt er met de wedstrijden die nu niet gespeeld worden en welke scenario’s zijn er voor het moment dat de competitie weer hervat kan worden?
Er wordt op dit moment gewerkt aan diverse scenario’s voor het moment dat de amateurcompetities weer kunnen worden hervat. Het meest gunstige scenario is dat er vanaf 16 en 17 januari weer competitiewedstrijden mogen worden gespeeld. Dit wordt half december besloten.

Mogen jeugdteams onderling wedstrijden spelen tegen andere teams van de eigen vereniging?
Ja, jeugd mag onderling trainingswedstrijdjes spelen bij de eigen vereniging.

Hoe moeten de leeftijdsgrenzen worden geïnterpreteerd voor het voetbal?
In afstemming met NOC*NSF is bepaald dat spelers in de teams binnen de jeugdcompetities mogen sporten in teamverband en onderlinge trainingswedstrijden spelen tegen jeugdteams van de eigen vereniging op de eigen club.

De ter plekke geldende lokale noodverordening en gemeentelijke bepalingen blijven altijd leidend.

Mogen seniorenteams in meerdere groepjes van vier tegelijk trainen op één veld?
Ja, zorg er wel voor dat de groepen van vier spelers zoveel mogelijk in vaste samenstelling trainen en dat de onderlinge 1,5 meter afstand altijd in acht wordt genomen. Zorg er ook voor dat duidelijk herkenbaar is bij welk groepje iedere speler hoort.

Behoort de trainer bij de senioren tot het toegestane ‘viertal’?
Nee, bij teamsporten voor senioren kan getraind worden in vaste groepjes van maximaal vier personen. De trainer wordt niet gerekend tot het viertal. Binnen de groepjes moet er continu minimaal 1,5 meter afstand worden gehouden ten opzichte van elkaar en vanzelfsprekend moet er ook voldoende afstand worden gehouden ten opzichte van de trainer en/of andere groepjes.

Mogen spelers van ‘samenwerkende jeugdteams’ (ST of SJO) wel trainen, ook als ze hiervoor naar de andere (samenwerkende) vereniging moeten?
Ja, jeugd mag blijven trainen volgens de geldende richtlijnen ook als ze in dit geval naar de ‘samenwerkende’ vereniging moeten.

Is het toegestaan om de kleedkamer te gebruiken voor het (droog) wegleggen van spullen of gebruik van het toilet?
Om te voorkomen dat het in nauwe gangen en ruimtes druk wordt is het niet toegestaan om spullen (droog) weg te leggen in de kleedkamers. Indien het toilet zich bevindt in de kleedkamer mag de kleedkamer wel van het slot om gebruik te maken van het toilet. Voorkom hierbij altijd drukte.

Wat is het maximum aantal toegestane trainers/begeleiders voor een jeugdteam?
Hiervoor geldt geen maximum aantal. Houd hiervoor de gebruikelijke samenstelling van jouw team aan en zoek niet onnodig de ‘randen’ van de richtlijnen op.

Is het toegestaan om een consumptie aan te bieden aan vrijwilligers?
Ja. Een consumptie zoals een kopje koffie/thee aanbieden aan vrijwilligers rondom trainingen/wedstrijden is toegestaan zolang de kantine en horeca gesloten blijft.

Is het toegestaan om met personen uit meerdere huishoudens in één vervoersmiddel te reizen naar een training?
Ja, dit is toegestaan. Hiervoor gelden wel de richtlijnen en adviezen vanuit de overheid. Wanneer je met personen uit meerdere huishoudens plaatsneemt in één auto is het advies om een mondkapje te dragen voor reizigers van 13 jaar en ouder. Voor het vervoer in een bus/touringcar geldt de verplichting van het dragen van een niet-medisch mondkapje voor reizigers van 13 jaar en ouder.