Artikel De Limburger en wedstrijdverslag RGLVC-Keer

Katten in het nauw maken vaak rare sprongen. Dat telt ook voor voetbalclubs in degradatienood. Neem Rood Groen LVC’01 uit Vaals. De ploeg stond stijf onderaan in de vierde klasse A, maar gaat nu als een speer.

„We hebben de sportieve malaise in de winterstop met zijn allen geëvalueerd en daaruit conclusies getrokken”, schildert Rood Groen LVC-voorzitter Björn Geelen het uitgangspunt van de opzienbarende revival van zijn standaardteam. In die evaluatie kwam naar voren dat het piepjonge team duidelijk ervaring te kort kwam om op klassenbehoud af te stevenen. De clubvisie om met een talentvolle jeugdige lichting van eigen Vaalser jongens op een mooie toekomst af te koersen, kwam onder druk te staan.

Spagaat
„Bij degradatie vallen talenten misschien af en zoeken hun toevlucht elders. Bovendien zullen Vaalser jongens die al op hoger niveau acteren, niet te porren zijn om op kelderniveau bij de jeugdliefde terug te keren. Een spagaat was dus geboren. Halen we ervaring erbij, of niet? Dat eerste dus”, vertelt Geelen.

Om ervaren spelers te strikken in de winterstop, dien je echter wel de landsgrenzen over te steken en zul je bij die spelers met een goed verhaal op de proppen moeten komen en ze wellicht ook een op maat gesneden ‘welkomstgeschenk’ moeten aanbieden.

Sympathisanten
Voor de uitwerking hiervan meldt zich een groep bemiddelde sympathisanten. Ze halen ervaren spelers als Gino Facenna, Di Lario Praczyk en Alexander Back over om de club de helpende hand te reiken. Geelen: „Daarmee was de kous nog niet af. Als bestuur wilden we namelijk wél nog weten of het trio aanwinsten ook in de groepscultuur paste en de clubvisie omarmde om samen te gaan bouwen aan een door Vaalser spelers gedragen hoofdteam.”

De reactie van voormalig profspeler Gino Fecenna geeft voorzitter Geelen veel vertrouwen. Facenna laat acuut weten er zeker nog één jaartje aan vast te knopen om echt iets bij Rood Groen te kunnen opbouwen. Na een knappe zegereeks van zeven partijen is Rood Groen intussen al de degradatieplekken ontstegen en heeft het doemdenken plaatsgemaakt voor jubelend optimisme.

Ervaren nieuwkomers
Ook binnen de spelersgroep overheerst de opluchting en groeit de eendracht. Jordy Jagemann (28) is een jongen van de club en draagt al drie jaar de aanvoerdersband. „Er is door het bestuur goed met ons gecommuniceerd over de komst van de ervaren nieuwkomers. We gaven aan dat die jongens dan wel moeite moesten doen om binnen de bestaande groep youngsters opgenomen te worden én tevens aan de clubactiviteiten buiten het veld deel te nemen. Dat bleek geen probleem.”

Jagemann is zich bewust van het feit dat vooral de zegereeks debet is aan al de opgewelde euforie. Neemt niet weg dat hij ruiterlijk toegeeft ook zelf nog veel op te steken van de routiniers en vooral van Facenna. „Hij leert ons hoe we wedstrijden waarin het minder loopt, zakelijk over de streep kunnen trekken. We zijn echt als selectie erg blij met de komst van deze drie nieuwkomers en verheugen ons al op volgend seizoen.”

Rood Groen LVC’01 bindt ook Keer aan de zegekar
Rood Groen LVC dendert maar voort en bindt ook Keer met 3-0 aan de zegekar. De club, bij de hand genomen door ervaren voetbalrot Gino Facenna, is aan een spraakmakende opmars bezig. Facenna, geposteerd in het hart van de verdediging, is daarbij de regisseur. Hij gaat voorop in de strijd, duelleert als in zijn beste jaren, verzendt sublieme passes en is voortdurend verbaal en positief coachend in de weer. Het verzet van het futloos opererend Keer is dan ook snel gebroken. Die ploeg creëert voor de pauze geen enkele kans en komt er ook na rust amper aan te pas. Eigenlijk mag het een wonder heten dat het bij 3-0 blijft. Aanvoerder Jordy Jagemann zet zijn ploeg vanaf de stip op voorsprong (1-0), waarna Facenna en Noah Rombach voor de eindstand tekenen. „Ik geniet als ik de groei zie die de jonge spelers hier doormaken”, glunderde Facenna, terwijl hij de gelukwensen van directe tegenstander Sverre Croonen in ontvangst nam. Het humeur van Croonen was daarbij beduidend minder: „Van onze kant echt een dramatische wedstrijd.”

Bron: De Limburger (Leo Jaspers)