Spannende ontknoping in de 4e Klasse B (update 22 mei)

Het einde van het seizoen nadert en dat betekent natuurlijk ook dat er weer de nodige ontknopingen volgen.

Op zondag 30 april jl. is RKVV Vaesrade de terechte kampioen in de 4e Klasse B geworden, van harte gefeliciteerd! De eerste periode is gewonnen door Voerendaal en dus mogen zij in de nacompetitie gaan spelen voor promotie naar de 3e Klasse. Voor de 2e periode komen RKHBS, De Leeuw en UOW’02 in aanmerking. Op basis van de huidige stand, èn de stand in de 2e periode, heeft RKHBS de beste papieren. Met nog 3 wedstrijden te gaan is een spannend slot gegarandeerd.

Ons eigen eerste elftal bivakkeert al het gehele seizoen in de onderste regionen van de 4e Klasse B en speelt nog om lijfsbehoud. Met de gedwongen degradatie van Passart-VKC staat de degradant vast en spelen de nummers 12 en 13 aan het einde van het reguliere seizoen één finalewedstrijd om lijfsbehoud tegen respectievelijk de nummers 13 en 12 van de 4e Klasse A. Deze wedstrijden worden gespeeld op zondag 11 juni a.s. op nog nader te bepalen neutraal terrein.

Natuurlijk zullen de spelers van trainer Sven Nicolaije er alles aan doen om deze wedstrijd te ontlopen, en in de praktijk is dit ook nog zeer zeker mogelijk. Er zijn immers nog 5 ploegen die voor deze 2 plaatsen op de ranglijst in aanmerking komen.

Huidige stand 4e Klasse B (per 22 mei):
11. Rood Groen LVC’01 23-16 (-34)
12. Abdissenbosch 23-15 (-24)
13. RKMVC 23-14 (-29)

Update 22 mei: Ondanks dat de strijd in de 4e Klasse B nog volledig open ligt, is wel reeds duidelijk dat Rood Groen LVC’01 de competitie als nummer 11 of 12 gaat afsluiten aangezien de laatste speeldag de wedstrijd RKMVC-Abdissenbosch wordt gespeeld. Mocht Rood Groen LVC’01 op de 12e plek eindigen, dan volgt de finalewedstrijd om lijfsbehoud tegen DBSV. Indien Rood Groen LVC’01 op de 11e plek eindigt, dan is directe handhaving een feit.

Rood Groen LVC’01 speelt de laatste 3 wedstrijden uit tegen Voerendaal (zondag 14 mei), thuis tegen RKMVC (zondag 21 mei) en uit tegen Eikenderveld (maandag 29 mei).

In de 4e Klasse A is Sanderbout als nummer 14 reeds gedegradeerd en staat DBSV als nummer 13 ook vast. DBSV zal dus gaan spelen tegen de nummer 12 uit de 4e Klasse B. Momenteel zijn er in de 4e Klasse A rekenkundig gezien nog een aantal clubs die in aanmerking komen voor de 12e plek op de ranglijst, en daarmee dus ook een veroordeling tot het spelen van een finalewedstrijd om lijfsbehoud.

Huidige stand 4e Klasse A (per 22 mei):
11. RKVVM 25-29 (+2)
12. Wijnandia 25-25 (-15)
13. DBSV 25-14 (-44)
14. Sanderbout 25-1 (-94)

Qua puntenaantal zouden zelfs de nummer 6 en 7 (Willem I en Keer, 33 punten) nog bijgehaald kunnen worden door de huidige nummer 12 Wijnandia, maar omdat er nog diverse onderlinge wedstrijden zijn tussen de ploegen onderin, lijkt dit scenario niet realistisch.

Update 15 mei: Door de recente uitslagen zal RKVVM of Wijnandia de finalewedstrijd om lijfsbehoud gaan spelen.
Update 22 mei: Inmiddels is bekend dat Wijnandia en DBSV als respectievelijk nummer 12 en 13 de finalewedstrijd om lijfsbehoud zullen gaan spelen.

Mochten er teams met een gelijk puntenaantal eindigen, dan is het doelsaldo beslissend. Bij een gelijk doelsaldo is het aantal doelpunten vóór beslissend. Is ook het aantal doelpunten vóór gelijk, dan is het totale resultaat van de onderlinge competitiewedstrijden beslissend. Een beslissingswedstrijd wordt gespeeld als ook het totale resultaat gelijk is.